Vahuaine SLS šampoonides ja hambapastades.

Üks meie blogi lugeja küsis kirjas kahjulike lisaainete SLS  (Sodium Lauryl Sulphate) ja ALS (Ammonium Laryl Sulphate)  kohta erinevates šampoonides ja hambapastades ning imestas, miks kasutatakse neid ka looduskosmeetika tootjate nagu Lavera, Welleda, Cattier, Logona jne toodetes.

Alustuseks veidi nende lisaainete taustast:

SLS (Sodium Lauryl Sulphate), ehk eesti keeles naatriumlaurüülsulfaat, on tõepoolest väga kahjulik lisaaine, mida kasutatakse šampoonides ja hambapastades selleks, et toode "vahutaks".
Millegi pärast on paljudel inimestel väärarusaam, et mida rohkem vahutab, seda paremini ta peseb.
Eks igasugused kommertstoodete reklaamid (stiilis "rikkaliku vahuga" jne) ka süvendavad seda eksiarvamust.

SLS on nahka ärritav, see imendub läbi naha ning ladestub organismi pikaks ajaks (ei välju organismist kergesti). Võib kahjustada südant, maksa, aju, võib tekitada kahjustusi silmadele (ka läbi naha imendudes, mitte otse silma sattudes).  Võib põhjustada kurguärritust ja köha ("kuiv kurk"),  peavalu, iiveldust ja oksendamist.

NB ! Eriti ohtlik ning kahjulik lastele !!!  
Kindlasti peaks jälgima, et Sinu lapse šampoonid -pesuvahendid - hambapastad jne ei sisladaks SLS'i 

SLS alternatiivina kasutatakse sageli ALS ehk "Ammonium Lauryl Sulfate". 
See on küll oluliselt pehmem ja "leebem" kui SLS, kuid võib siiski ärritada silmi ning nahka.

Väga vähesel määral on lubatud ALS kasutada ka loodustoodetes, kuid seda mitte põhilise vahuainena vaid lisaks, et "vahtu tugevdada.
Lavera näiteks kasutab osades oma odavamtes "laiatarbe toodetes" ALS'i.

Kui SLS kahjulikkust loetakse 5 punkti süsteemis "3" vääriliseks, siis ALS kõigest "1".

Segadust tekitab sageli aga hoopsiki  Sodium Lauryl Sulphoacetate (SLSA)
Esmapilgul kõlab see SLS'ile väga sarnaselt ja sageli aetakse neid kahte ka segi, kuid tegemist on siiski hoopis teise ühendiga.

SLSA on väga nõrk ja pehme vahuaine, mida valmistatakse kookose- ja palmiõlist, see ei imendu organismi ja on väga kergesti mahapestav.
Tegemist on ohutu ja kahjutu ühendiga, mille molekulisuurus on oluliselt suurem, kui SLS'il, olles piisavalt suur, et mitte läbi naha organismi imenduda.  Kasutatakse nii loodus-, bio-, kui ka orgaanilistes toodetes.

NB ! Ükski looduskosmeetika (Natur Kosmetic, natural cosmetic), biokosmeetika või orgaanilise kosmeetika toode ei tohi sisaldada SLS'i

Kui nii on, tuleks sellest antud toote müüjale märku anda !

Vaatasin huvipärast üle oma kodu solevad Sante ja Lavera tooted, ning nendest ei sisaldanud ei SLS'i ega ka ALS'i  ükski toode.
Nagu juba eelpool mainisin, siis vähesel määral ALS'i on siiski loodustoodetes lubatud, kuid seda kasutatakse pigem nende nii ütelda odavamates "laiatarbe toodetes".

Welleda tooteid mul kodus ei ole, seega ei oska kommenteerida,  Cattieril on olemas nii "masstooted", mis on 95% looduslik (nagu nad ka ise ütlevad), ehk siis need ei pretendeerigi 100% loodustoote nimele ning BIO märgistusega orgaanilised tooted, mis on SLS ja ALS vabad.

Ma arvan, et lõppkokkuvõttes oleks õige siiski toodete koostisi jälgida, sest enamikel tootjatest on olemas nii "orgaanilised tooted", kui ka laiatarbe tooted.  Osta tuleb ju siiski antud konkreetset "TOODET", mitte "FIRMANIME"või "Brändi"





Comments (19)